top of page
Eatit_logga.png
Organic Vegetables

Vecka 1

Ät mer grönt

Första veckans vana handlar om att äta mer grönt! För visste du att så många som 2 av 10 inte får i sig det där halva kilot grönsaker, frukt och bär som vi rekommenderas äta varje dag.

0 min

Tar det extra tid?

Varför denna nya gröna vana?

Folat, K-vitamin, C-vitamin, fibrer, karotenoider och flavonoider – där har du anledningen till att du ska lägga till den här vanan och börja äta ett halvt kilo grönsaker, bär och frukt precis varenda dag, året om. Det här är nämligen ämnen som är svåra, för att inte säga omöjliga, att få i sig om man äter för lite grönt.  Rekommendationen på ett halvt kilo per dag är satt för att forskningen entydigt pekar på hur bra det gröna är för oss; det är kalorifattigt och hjälper oss därför att hålla vikten, det bidrar också till att skydda mot olika typer av cancer, högt blodtryck, höga nivåer av det onda kolesterolet LDL i blodet, hjärt- och kärlsjukdom och typ 2-diabetes.

Alla grönsaker, bär och frukter är bra, men variera gärna. De olika sorterna innehåller nämligen olika näringsämnen, till exempel är gröna växter rika på flavonoider, röda på karotenoider, gula på lutein, blåsvarta på antocyanin och vita på quercetin, så ha som mål att äta så färgrikt som möjligt. 

 

Grönt: Bladgrönsaker som sallad, spenat och mangold. Avokado, zucchini, broccoli, grönkål och örter som basilika.

Rött: Tomat, rödkål, paprika, rödlök, lingon, rödbetor och röda äpplen.

Gult:  Apelsin, morot, citron, squash, gurkmeja, sötpotatis och gulbeta.

Blåsvart: Blåbär, björnbär, aubergine, oliver, svart ris och sjögräset nori.

Vitt: Lök, vitkål, blomkål, bananer och sparris.

Frysta grönsaker är lika bra som färska och för att få i sig tillräckligt mycket är det smart att variera tillagningssätt; woka, ugnsbaka, ånga, koka eller äta rått – allt är bra.

Berries

Så okrångligt är det 

Många tycker ett halvt kilo låter mycket, men faktum är att det är lätt att få i sig. Tar du för vana att äta en portion bär, två frukter och två portioner grönsaker så klarar du det.

 

Så här kan en dag se ut

  • Lägg till 1 dl frysta hallon på frukosten

  • Ät en stor näve bladspenat till lunchen

  • Ät ett äpple på eftermiddagen

  • Ät en stor morot till middagen

  • Lägg till en apelsin på kvällen.

 

Det handlar alltså om att lägga till och byta ut. Istället för att koka ris väljer du blomkålsris (som dessutom finns färdigt att köpa påse), morötter, coctailtomater och paprikaskivor är bara att plocka fram och äta till maten. Ska du göra en smoothie lägger du i bär i den, ska du göra en kycklingwok häller du i en fryst påse med wokgrönsaker.

Treveckorssallad

Jättenyttig, jättebillig och jättehållbar!

https://zeinaskitchen.se/treveckorssallad/

Salad

Kvarg med stekt äpple och rostad havre

Efterrätt mitt i veckan? Jadå, om den innehåller äpplen och havregryn!
https://mittkok.expressen.se/recept/kvarg-med-stekt-apple-och-rostad-havre/

 Healthy Fruit Salad

Copyright © 2021 Eatit AB. All Rights Reserved.

Vid frågor kontakta halsoguiden@eatit.io

bottom of page