top of page
Eatit_logga.png
Still Life

Vecka 10

Njut av "rätt" bulle (Mindful Eating)

Det är vecka 10 och den här veckan ska du få njuta. Nu handlar det nämligen om mindful eating. Mindful eating är ett begrepp som innebär att man utövar mindfulness när man äter. Du ska helt enkelt äta när du äter. Inte låta dig störas av intryck runt omkring, utan äta medvetet och med alla sinnen påkopplade. Det kommer att hjälpa dig att känna vad maten smakar (du kommer kunna njuta mer!) och doftar och du kommer tydligare uppleva när du blir mätt/nöjd och sluta äta i tid – kanske redan innan godisskålen är slut.

 

För att utöva mindful eating underlättar det om du sitter ner när du äter och om du låter måltiden ta lite tid.

0 min

Tar det extra tid?

Varför ska du jobba med mindful eating?
Mindful eating är ett fantastiskt verktyg för dig som vill njuta mer av maten. För när du väl äter en bulle är det väl härligt att verkligen uppleva den – att känna doften, konsistensen och smaken. Mindful eating får oss att enklare känna när vi är mätta, så att vi äter den mängd som vår kropp behöver.

Digital Mind

Så okrångligt är det 

Mindful eating kan utövas vid alla måltider. Det underlättar om du sitter ner. Innan du börjar äta gör du en liten ”in-checkning” i kroppen genom att ta ett par djupare andetag och liksom säga tyst till dig själv att det är dags att äta. Titta sedan på maten och beskriv för dig själv vad du ser, vilka färger och former har maten? Lukta på maten och beskriv vad du känner. Ta sedan första tuggan och känn hur det smakar. Den här proceduren kan låta krånglig, men det är den inte. Däremot kan det kännas ovant.

Fokus

Undvik att göra andra saker samtidigt som du äter. Gör du andra saker under tiden som du äter är risken stor att du äter för fort och inte hinner känna mättnadskänslor. Du förlorar också en stor del av njutningen i maten om du gör andra saker under tiden som du äter. Alltså, lägg bort telefonen och stäng av datorn eller tv:n. Bara ät när du äter.

Soothing Bell

Reflektera

Tugga maten långsamt och var medveten om det som sker i kroppen.

Känn på smakerna! Känn hur maten känns mot tungan!

Svälj och känn hur det känns i magen. Blir det varmt eller kallt?

Känn när du börjar bli mätt och reflektera hur det känns.

 

Nyfiken på att lära dig mer om mindful eating? Kolla in: https://mindfuleating.se

Eating Poke

Copyright © 2021 Eatit AB. All Rights Reserved.

Vid frågor kontakta halsoguiden@eatit.io

bottom of page