top of page
Eatit_logga.png

Vecka 12

Sänk ribban

Välkommen till vecka 12! Du har nu fått 11 vanor att jobba med. Förhoppningsvis har du i alla fall kunnat ta till dig några av dem. För att tro att alla vanor ska sitta efter 11 veckor är nämligen att sikta för högt. Då är dags att sänka ribban. En allt för hög ribba skapar nämligen både ett allt-eller-inget-tänkande och stress. Och det är allt annat än hälsosamt! Faktiskt kan det skapa en hälsostress.

0 min

Tar det extra tid?

Du behöver inte äta ett halvt kilo grönsaker, probiotika, fullkorn, protein till varje måltid, nyttigt mellanmål och frukost varje dag året runt. Däremot är det bra att vara medveten om vad som är hälsosamt och ha som grundtanke att du oftast ska äta så. Men om din ribba ligger för högt och du har som krav på dig själv att leva superhälsosamt varje dag, är det troligt att minsta snedsteg får dig att släppa det helt. Det är precis det som händer när man hoppar på – och sen av – olika dieter.

Varför ska du äta kalla middagar?

Det finns ingenting magiskt med kokt pasta, köttfärssås eller kycklinggryta. Näringsmässigt skulle du kunna leva på havregryn, yoghurt, ägg, bär och frukt, fullkornsbröd och bra pålägg. Typisk frukostmat alltså. De dagar du inte har planerat middag, ja eller helt enkelt inte har någon ork till att laga något alls – plocka fram frukostmaten istället. Med gott samvete. Det viktiga är att det inte bara blir två rostmackor med smör, för det ger varken tillräckligt med energi eller näringsämnen. En tallrik havregrynsgröt med bär och lite nötter och ett kokt ägg, en omelett och ett par knäckemackor eller en skål yoghurt med musli, banan och frön, fungerar däremot utmärkt.

Gymnast on a Bar

Så okrångligt är det 

Det här är den krångligaste – men också viktigaste – vanan. Det gäller att bli medveten om var du har din ribba och sen lägga den på rimlig nivå. Om du har tendens att sätta den för högt krävs massor av övning. Men i längden kommer det löna sig att hitta din ”lagom-nivå”.

Tips 1
Var vaksam på tankar som: jag får inte äta det här, jag borde inte ligga i soffan nu, jag måste träna hårdare, varför kan jag inte sluta äta godis, jag måste gå ner i vikt, hur kommer det sig att jag alltid äter hela chipspåsen. De leder till stress, vilket i sin tur bara gör att det är ännu svårare att få till en långsiktig förändring. Se om du kan drivas av lust istället för av hot! Bra mat och motion är ju ett sätt för dig att ta hand om din kropp.

Ring of Light Bulbs

Tips 2
Se det perfekta som osunt och det operfekta som sunt. Många av oss blir arga på oss själva när saker och ting inte går som vi tänkt oss – är det samma sak för dig? Om så är fallet: det är okej att alla bitar inte är på plats. Du är inte mer än mänsklig och du gör så gott du orkar.

Spiral Stairs

Copyright © 2021 Eatit AB. All Rights Reserved.

Vid frågor kontakta halsoguiden@eatit.io

bottom of page