top of page
Eatit_logga.png
Chocolate Chip Cookies

Vecka 2

Bli av med kvällsuget

Andra veckan och nu är det dags att ta tag i det där sötsuget som ofta uppstår på kvällen. Är det något du känner igen dig i? Att klockan närmar sig nio, middagar, disk, läxor, packning av väskor, jobbmail och allt annat är avklarat. Då kommer det; sötsuget. Det enda du kan tänka på är rostmackor med smör, te med kex och glass. För den här tidpunkten är det inte kokta ägg och apelsiner som ligger högst på listan. Men det finns ett sätt att överlista suget – nämligen att dra i den inre bromsen.

0 min

Tar det extra tid?

Varför är den här vanan viktig?

Jo för att många får i sig hälften av dagens totala energiintag på kvällen. På sikt leder det till viktuppgång och metabola sjukdomar som högt blodtryck och hjärtkärlsjukdom. Vi gör helt enkelt inte så smarta val på kvällen. Vi är trötta, känner av dagens stress, är påverkade av det som hänt under dagen, känner oss oroliga eller ensamma. Och då är det helt logiskt att kroppen skriker efter något som – tillfälligt – får oss att bli lite lugnare, må lite bättre, bli lite piggare.

Flash Cup

Så okrångligt är det 

Börja med att försöka identifiera ögonblicket då du är på väg att göra det ohälsosamma valet. Stanna upp och ta 5 djupa andetag. Räkna sen långsamt till 10. Ställ dig frågan om det är rätt val att ta fram glassen ur frysen. Chansen att du svarar nej på den frågan är ganska stor, eftersom du genom att ha andats, räknat och ställt frågan, har dragit i bromsen!

När du väl har bromsat gäller det att ha en plan. Bestäm dig för något annat du ska göra och gör samma sak, kväll efter kväll. Med lite tur knuffar denna nya, hälsosamma vana, ut den gamla vanan.

Tips på bra vanor att ta till när kvällssuget kommer:

  • Drick en kopp varmt te.

  • Drick en kopp varm buljong/misosoppa

  • Drick ett glas iskallt vatten med citron.

  • Lägg dig på yogamattan och lyssna på fem minuters avslappning.

  • Öppna dörren/fönstret och ta några djupa andetag.

Yoghurt och frysta bär

När du vill ha något som dämpar suget men också är nyttigt:
Mager naturell yoghurt med frysta bär och flytande honung

Granola

Äppelklyftor och jordnötssmör

När du vill ha något som dämpar suget men också är nyttigt:

Äppelklyftor doppade i jordnötssmör

Organic Apples

Copyright © 2021 Eatit AB. All Rights Reserved.

Vid frågor kontakta halsoguiden@eatit.io

bottom of page