top of page
Eatit_logga.png
Running Shoes

Vecka 3

Så får du till vardagsmotionen

Tredje veckan och tid för en ny motionsvana! För du vet ju väl att du ska röra på dig varje dag. Men vad hjälper det, när det är så svårt att hitta tiden mellan jobb, hämtningar, lämningar, handling, kvällsjobb, middagsfix och allt annat som ska göras.

30 min

Tar det extra tid?

Varför är vardagsmotionen så viktig?
Vardagsmotionen inte bara är viktig – utan jätteviktig. Det gäller bara att förstå hur mycket en halvtimmes promenad kan ge på ett år. Det kan vara helt avgörande för att du inte går upp i vikt. Det kan till och med göra så du går ner flera kilo.  Du som är regelbundet fysiskt aktiv löper dessutom mindre risk för att drabbas av diabetes typ 2, övervikt och fetma, hjärt- och kärlsjukdomar, vissa cancerformer, fall och benbrott, psykisk ohälsa som till exempel depression.

Du som vill ännu mer: öka tempot. Det är stor skillnad på såväl kaloriförbrukning som övriga hälsofördelar beroende på vilket tempo du håller. Och ska du ändå ut och gå kan du ju ändå gå snabbt. Tanken är inte att du ska behöva duscha efteråt, men att du ska känna värme i kroppen och få en tydlig puls. Det handlar alltså inte om något ”gå-på-stan-tempo”, utan om ett lätt flåstempo.

Shapes Puzzle

Så okrångligt är det 

Här handlar det om planering, mer än om prioritering. För såklart ska du fortfarande hinna med allt det där andra. Tricket är att dela upp motionen. Börja med att hitta två kvartar per dag. Så att du alltså totalt får ihop 30 minuter. Det är minimum vad gäller vardagsmotion. Det kan vara alltifrån att du tar cykeln till jobbet eller affären istället för bilen, eller att du tar en kvarts promenad på din lunchrast. Är det helg så passa på att motionera i skogen eller vid havet.

Hemmagjorda Energibars

Riktigt bra bars att ha med om du behöver fylla på med energi när du är ute i naturen

https://undertian.com/recept/hemmagjorda-energibars/

Granola Bars

Snabbfixat mellanmål att ta med eller äta hemma

100 gram keso

1 tärnat äpple

kanel, vaniljpulver eller kardemumma

 

Varva keso och ett tärnat äpple i en skål eller matlåda. Pudra lite kanel, vaniljpulver eller kardemumma över. (För att hindra äpplet från att bli brunt kan du hälla över ett par droppar citron som hindrar oxidering)

Oatmeal with Nuts

Copyright © 2021 Eatit AB. All Rights Reserved.

Vid frågor kontakta halsoguiden@eatit.io

bottom of page