top of page
Eatit_logga.png
Barley Grains

Vecka 6

Fullkorn

Vecka 6 vilket innebär att du är halvvägs genom de 12 nya vanorna! Den här veckan är det fullkornssatsning. Fullkorn är kolhydrater och har därför tillhört det som många har dragit ner på senaste åren. Men nu har det äntligen vänt och allt fler förstår att fullkorn är riktig supermat.

Grovt bröd, både mjukt och hårt, bakat på havre, råg och fullkornsvete innehåller fullkorn. Andra bra källor är fullkorns/råris, fullkornsbulgur och fullkornspasta, havregryn, rågflingor, mathavre, matkorn och matvete.

Fullkorn kan finnas både i hel och i mald form. Oavsett vilket du väljer får du i dig alla nyttigheter. Är du mån om att hålla dig mätt ska du satsa på fullkorn i sin hela form, eftersom det bryts ner långsammare och därför håller dig mätt längre.

0 min

Tar det extra tid?

Varför ska du börja äta fullkorn?

Som bekant kan man dela in kolhydrater i de som är näringsfattiga och snabbt höjer blodsockret och de som är näringsrika och ger en långsam höjning. Den långsamma höjningen gör att vi håller oss mättare och att det därför är lättare att hålla vikten, eller till och med gå ner i vikt, om du äter fullkorn.

Andra hälsofördelar med att äta fullkorn är att du har lägre risk att drabbas av både typ 2 diabetes och hjärtkärlsjukdom. Äter du fullkorn får du nämligen i dig så kallade växtsteroler, ämnen som bidrar till att sänka halten av det onda kolesterolet, LDL. Och kostfibrerna du får i dig om du äter fullkorn kan hjälpa till med att sänka blodtrycket.

 

Fullkornsprodukter är näringsrika. De innehåller mycket järn, kalium, magnesium, folat (folsyra) och antioxidanter.

Whole Grain Bread

Så okrångligt är det 

Den här vanan är enkel. Det handlar nämligen bara om att du ska byta livsmedel utan fullkorn mot sådana som innehåller fullkorn.

  • Vit pasta till fullkornspasta

  • Vitt ris till fullkorns- eller råris

  • Vitt bröd till fullkornsbröd

  • Flingor gjorda av vete/ris till flingor gjorda på havre och råg

Fullkornsscones

Lite nyttigare helfrukost – med fullkornsscones.
https://www.matskafferiet.se/fullkornsscones-med-dinkelmjol/

Cheese Bread

Fika på fullkorn!
Havrekakor, ca 25 st
1,5 dl havregryn
2 dl havremjöl
1 msk flytande honung
1 tsk bakpulver
1 gnutta salt
25 g hackad mörk choklad 70 %
½ dl vatten
2 msk rapsolja

 

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser. Lägg degen på ett bakplåtspapper, forma till en avlång rulle ca 4 cm i diameter och rulla ihop med hjälp av bakplåtspapperet. Lägg rullen i kylen minst ½ timme. Ta upp rullen på en skärbräda och skär med en vass kniv ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och platta till försiktigt. Grädda ca 12 minuter i mitten av ugnen.

Oatmeal Cookies

Copyright © 2021 Eatit AB. All Rights Reserved.

Vid frågor kontakta halsoguiden@eatit.io

bottom of page