top of page
Eatit_logga.png
Thanksgiving Dinner

Vecka 7

Bygg ihop din lunch

Välkommen till vecka 7 då vi ska försöka få till en bra lunchvana. Lunchen är något många klämmer in och känner sig stressade över. Ofta för att man inte riktigt har någon plan för vad man ska äta. Ofta slutar det då med att man sitter där med en tallrik fil eller en macka framför sig (= för liten lunch), värmer gårdagens middagsspaghetti (näringsfattigt) eller sticker iväg till närmaste restaurang och äter ”dagens” eller en falafelrulle (för mycket kalorier). Utan planering blir det helt enkelt inte så bra. Så lär dig planera dina luncher – det kommer gå snabbt och du kan vara säker på att du får i dig något riktigt nyttigt och mättande.

15 min

Tar det extra tid?

Varför bygga ihop lunchen?

Om du har inställningen att lunchen ska bestå av byggstenarna näringsrika kolhydrater, protein, fett och grönt så får du automatiskt i dig en hälsosam, mättande lunch.

Natural Medicine

Så okrångligt är det 

Det viktigaste är att du har rätt grejer hemma. Har du det så är det bara att börja bygga. För det är precis det detta handlar om. Att laga lunch kan ta tid – att bygga lunch går snabbt!

 

Följande byggstenar behöver du ha hemma i köket:

Näringsrika kolhydrater + protein + fett + grönt

Näringsrika kolhydrater
Matvete
Mathavre
Fullkornsris
Råris
Linser/bönor
Potatis
Fullkornsbröd
Rotfrukter
Quinoa
Bulgur
Osötad musli
Havregryn 

Protein
Tonfisk på burk
Makrill
Ägg
Tofu
Kött/köttfärs
Vegobiff
Quorn
Kvarg
Keso
Yoghurt

Fett
Avokado
Oliver
Nötter och mandlar
Pumpafrön
Solroskärnor
Ost
Olivolja
Rapsolja

Grönt
Vitkål
Grönkål
Morötter
Broccoli
Tomater

Paprika
Blomkål
Babyspenat
Ruccola
Bär
Frukt

Plocka ihop byggstenarna och skapa kalla eller varma luncher. Ena dagen kan det vara en sallad på matvete, tonfisk, oliver och grönsaker. Nästa osötad musli, kvarg, mandlar och hallon. En tredje bulgur med vegobiff/färsbiff och någon grönsak och olivolja.

Tonfisksallad med mathavre
Mathavre
Tonfisk i burk
Hackad rödlök
Avokado
Oliver
Körsbärstomater
Hackad gurka
Olivolja
Lite balsamvinäger
Salt och peppar

Värm mathavren (eller koka om du inte har färdig). Blanda ihop med tonfisk och grönsakerna. Ringla över olivolja och balsamvinäger.

Chickpea Salad

Enkel mix

En skål med naturell yoghurt eller kvarg + osötad musli + 1 msk solrosfrön eller hackade nötter + hackat äpple eller frysta bär.

Granola Yogurt

Copyright © 2021 Eatit AB. All Rights Reserved.

Vid frågor kontakta halsoguiden@eatit.io

bottom of page