top of page
Eatit_logga.png
Smoothie Bowl

Vecka 8

En hälsosam start

Dags att lägga till vana 8 och den handlar om frukost. Tillhör du dem som har lärt dig att frukosten är dagens viktigaste måltid? Glöm det. I alla fall om du är frisk och vuxen. Det som är viktigt är att du äter hälsosam mat några gånger per dag. Vilken tid du äter är inte lika intressant. Är du morgontrött så förbered kvällen innan så är det bara att sätta sig och äta på morgonen. Känner du att hungern inte riktigt har kommit igång kan du ta med frukosten till jobbet och äta den där efter ett par timmar.

 

0 min

Tar det extra tid?

Oavsett vilken tid du äter din frukost så den ger dig en hälsosam start på dagen. Satsa därför på näringsrika kolhydrater, protein och något grönt.

 

  • Mackfrukost: Välj grovt bröd med hela korn eller äkta surdegsbröd

  • Yoghurt/fil/kvarg: Välj naturella varianter, utan tillsatt socker

  • Musli/flingor: Musli är i princip alltid ett bättre alternativ än flingor. Vill du ha flingor så kolla så de är gjorda på stor del havre eller råg och har låg mängd tillsatt socker. Hoppa över godisflingor med chokladsmak och flufflingor enbart gjorda på ris, majs eller vete.

  • Gröt: Havregrynsgröt eller rågflingegröt – risgrynsgröt räcker att äta på julafton.

  • Ägg: Jättebra i alla former, koka, stek eller scrambla!

  • Smoothie: Perfekt att mixa ihop dagen före och bara dricka. Ha naturell yoghurt eller kvarg och banan som bas och lägg sen i dina favoritbär.

Varför ska du börja dagen med en bra frukost?
När du äter frukosten spelar ingen roll, men att den är hälsosam är viktigt! Frukosten sätter ofta tonen för hela dagen. Startar du med rostmackor och oboy är det större risk att du äter kebabtallrik till lunch. Om du däremot äter en grov macka och ägg kommer du troligen äta mer hälsosamt även under resten av dagen.

Granola in Bowl

Så okrångligt är det 

Frukosten ska ändå ätas så det handlar bara om att byta onyttigare livsmedel mot nyttigare! Och kom ihåg att du kan koka ägg, mixa smoothies eller göra overnight oats kvällen före – det gör livet ännu enklare på morgonen.

Mysmix
Förbered kvällen innan!
Mixa naturell yoghurt, en klick naturell kvarg, ½ banan, frysta hallon/blåbär och kanel. Mättande, nyttigt och gott!

Berries and Oatmeal Yogurt

Hirschia

Har du provat hirschia (hirs och chiafrön) 

Mättande, gott – våga prova!

https://undertian.com/recept/hirschia/

Granola and Nuts

Copyright © 2021 Eatit AB. All Rights Reserved.

Vid frågor kontakta halsoguiden@eatit.io

bottom of page