top of page
Eatit_logga.png

Vecka 2

Vardagsmotionens kraft 

Tuffa träningspass och gym är såklart toppen, men något som faktiskt kan vara avgörande för hur du mår är vardagsmotionen. 


Vardagsmotion handlar inte om att springa långlopp, utan om att sitta mindre still och få upp pulsen en liten stund varje dag. Att göra något i samma veva som du ändå väntar på något eller är på väg någonstans!

30min

Tar det extra tid?

Lagom tid

Som vuxen behöver du minst 30 minuters vardagsmotion per dag (barn och unga behöver det dubbla). Det går bra att portionera upp tiden i flera korta stunder. 

 

Och alla, oavsett ålder, rekommenderas att bryta långvarigt stillasittande och göra någon form av rörelse var 30:e minut. Som att ställa sig upp en gång i halvtimmen.

 

De är viktigt att du utgår från dig själv och hittar din egen nivå, så stirra dig inte blind på siffran, ta den med dig som en riktlinje under dagen.

 

Tips för ökad rörelse

Försök att ta varje tillfälle i akt och kom ihåg att en liten förändring är bättre än ingen alls! Fundera över om det finns tillfällen då du är onödigt bekväm. Kanske tar du bilen till postlådan? Här kommer lite inspiration: 

 

  • Klassiker: Parkera bilen längst bort vid Maxinge, ta trappor istället för hiss, gå till butiken, ta bussen och hoppa av en hållplats för tidigt.

  • Gör din promenad till en ”walk and workout” – stanna vid träd, lyktstolpar eller bänkar och kör tio repetitioner benböj, tåhävningar eller upphopp.

  • Har du barn i din närhet? Låt dem vara din PT och bestämma hur ni ska röra på er. Avsätt en kvart efter middagen och aktivera er tillsammans. 

  • Har du ett arbete där du pratar mycket i telefon? Ta några av samtalen medan du går en runda. 

  • Avbeställ snöskottning och skippa robotgräsklipparen. 

 

Det allra enklaste sättet att bygga in naturlig rörelse i livet är att utgå från de förflyttningar som sker i din vardag.

NY Vecka2 blue field.jpeg

Vad vinner du på vardagsrörelse? 

Du får: 

Bättre kondition, rörlighet och styrka. Bättre humör och mer energi. Ditt immunförsvar stärks. Du får starkare skelett. En frisk kropp och pigg knopp helt enkelt!

 

Du slipper:
Regelbunden rörelse förebygger och minskar negativa effekter av övervikt, diabetes, hjärt-och kärlsjukdom samt vissa cancerformer. Den vardagliga motionen förebygger psykisk ohälsa och kan ha samma effekt som mediciner mot depressioner. I takt med att vi åldras minskar hjärnans förmåga att tillverka nya celler och utveckla dessa. Detta är något som vardagsmotion kan förbättra, vilket kan förhindra uppkomsten av olika demenssjukdomar.

Kort och gott

1. Sitt mindre still under dagen. 

2. Få upp pulsen varje dag.  

Week 2 Last paragraph 1.jpg

Ta hjälp av mobilen
En stegräknare kan sätta fart på motivationen. Det finns många versioner, ett förslag är appen Pedometer iStep.

Week 2 Last paragraph 2.jpg

En tanke
Delar du upp halvtimmen i två kvartar per dag, så kan det kännas enklare att få till den dagliga pulshöjningen. När passar det dig?

Week 2 Last paragraph 3.jpg

Copyright © 2022 Eatit AB. All Rights Reserved.

Vid frågor kontakta halsoguiden@eatit.io

bottom of page