top of page
Eatit_logga.png
Week 3 head.jpg

Vecka 3

Bygg mentala muskler

Vi vill hjälpa kroppen att bli stark, men lika viktigt för vårt mående är ju den mentala biten. Hur ska vi egentligen leva för att behålla den psykiska hälsan och inte drabbas av stress och utbrändhet? 

10min

Tar det extra tid?

Fysisk aktivitet främjar välmåendet

Det fysiska och mentala välmåendet hänger ihop. Den som är stressad väljer lätt bort träning, men vid hög stress i vardagen är det faktiskt extra viktigt att prioritera att röra på sig.

 

Lagom är som bekant bäst. De allra flesta vet att daglig rörelse, motion och styrketräning är nyttigt för kroppen, men att viloperioderna mellan passen är lika viktiga är kanske inte lika känt. Med vila ökar förutsättningarna för både bra träning och allmänt välbefinnande.

 

Den som tränar för hårt och för ofta utan att lägga in tid för återhämtning riskerar negativ påverkan på det centrala nervsystemet. Det kan yttra sig som håglöshet, sämre humör, sömnstörningar och i värsta fall depression. 

 

Växla mellan stress och paus 

Så länge vi hinner återhämta oss och sover tillräckligt klarar kroppen av att hantera stressiga perioder utan att ta skada, men utan återhämtning blir det i längden farligt för kroppen. Det kan då leda till utmattning, hjärtinfarkt eller smärta i kroppen. Konstant hög stressnivå kan också ge minnes- och koncentrationssvårigheter. 

NY Vecka 3 blue field.jpeg

Vila för knoppen 

Mikropausa
Under hektiska perioder i livet är det extra viktigt med återhämtning. Lägg in små, små medvetna pauser under dagen. Drick ditt kaffe i lugn och ro, stirra ut genom fönstret, ta en tankepaus på toaletten eller dra 3–4 riktigt djupa, långsamma andetag. Syftet är att flytta fokus från det du håller på med. Det hjälper dig att varva ner och gör dig bättre rustad vid stresspåslag.

 

Skogsbada
Har du behov av en större dos vila, kan du skogsbada. Då ligger fokus på att bara vara och att ”bada” i sinnesintryck från skogen. Att långsamt ta in det du ser runtomkring dig, olika dofter, ljud och känselintryck. 

 

Åland är perfekt för skogsbad, med naturen nära var du än befinner dig. Det kanske verkar flummigt att ligga på rygg i en skogsdunge och titta upp mot trädtopparna, på mage med näsan bland kottar och barr eller att krama ett träd. Men vet du vad? Skogsbad som grön rehab har bevisat sig ha många hälsofördelar; färre stresshormoner, sänkt blodtryck, djupare andning och lugnare hjärtslag. I vissa länder skrivs det ut på recept. 

 

Att vistas i naturen skänker vila åt hjärnan, vilket kan leda till ökad förmåga att planera, fatta beslut och hitta lösningar på olika problem. Vilken grej!

Hitta din nivå
Att kickstarta sin träning med alldeles för höga krav och för många pass i veckan kan resultera i att man ger upp. Tänk realistiskt! Vad hinner du med? Vad vill du uppnå för att må bra?

Week 3 Last paragraph 1.jpg

Stöd i ditt mående

Du vet väl att du som Ömsen Hälsa-kund kostnadsfritt kan ta kontakt med vårdocoacherna på Medimar om du har frågor om din mentala hälsa. De kan också hjälpa dig vidare till ytterligare expertis.

NY Week 3 Last paragraph 2 .jpg

En tanke 

”You should sit in nature for 20 minutes a day. Unless you´re busy. Then you should sit for an hour.”

Week 3 Last paragraph 3.jpg

Copyright © 2022 Eatit AB. All Rights Reserved.

Vid frågor kontakta halsoguiden@eatit.io

bottom of page