

Vecka 4
Ta dig över tröskeln
Vågar man ens skriva ”bra träning är den som blir av?”. Klyschigare blir det nog inte. Men å andra sidan, inte heller mer sant. Nu ska vi klura på hur man kommer sig för att ta den där mirakelmedicinen, som vi lärt oss att motion är.
0min
Tar det extra tid?
Tråkigt + roligt = görbart
Hör du till dem som inte älskar träning? Fundera då istället på vad som får dig att vidga ögonen och dra på mungiporna. Vad längtar du efter? Vem längtar du efter? Går det att på något vis kombinera fysisk aktivitet med det du tycker om, så lovar vi att läget blir ett helt annat! Här kommer inspiration:
För kunskapstörstaren: Lyssna på poddar om ditt favoritämne, medan du rör på dig. Eller gå en vandringsled vid en historisk plats, jaga infoskyltar och fyll på kunskapskontot.
Matälskaren: Träna både smaklökarna och musklerna. Ta dig till och från restaurangen på cykel. Eller lär dig mer om ätliga växter och hur de tillreds. Ut och plocka skott, bär och svamp. Naturens skafferi är öppet från tidig vår till sen höst.
För räddaren: Gör något gott för någon annan. Erbjud dig att hjälpa till med veden, var med på någon trevlig talko, plocka skräp, hjälp till i ett stall och mocka hästskit, ställ upp som hundvakt, ta med en ensam person på en aktivitet.
För minglaren: välj sociala träningsformer, hoppa på en kurs, eller gå med i en förening. Kanske bugg kunde vara något?
Curla dig själv
Se till att slipa ner alla potentiella trösklar, så gör du det lättare för dig själv:
-
Packa träningsväskan dagen innan och ställ den i hallen. Gör i ordning ett skåp eller en låda med träningskläder och utrustning, lättillgängligt ska det vara! Ställ fram träningsredskapen i vardagsrummet.
-
Ta reda på tiderna för veckans pass och boka in dem i kalendern.
-
Preppa med mellis på jobbet om du tränar direkt efteråt. Gör frukosten klar kvällen innan, så du hinner med morgonträningen innan jobb.
-
Sov! Utan sömn, ingen ork. Sover du tillräckligt med timmar ökar sannolikheten mycket att du orkar komma dig för.
-
Boka träff med någon. En klassiker av en anledning. Om du har stämt träff så är det inte lika lätt att bli kvar i soffan när det närmar sig.

Utforska och överraska
Ta vara på eventuell nystartsanda och prova en helt ny träningsform. Överraska dig själv! Lärde du dig aldrig att crawla som ung – anmäl dig till en crawlkurs. Taskigt lokalsinne? Gå med i en orienteringsklubb. Eller testa något annat. Dans, tennis eller paddling kan ju faktiskt visa sig vara just din grej.
Tagga till!
Ta hjälp av en app som trackar dina vanor. Sök på ”habbit tracker” eller ”streaks” så får du upp förslag. Det kan hjälpa dig att upprätthålla goda vanor, även när motivationen tryter.

Gör en realistisk handlingsplan
Det är sällan smart att rivstarta. Inte heller att förändra alla sina livsstils(o)vanor på en och samma gång. Ha rimliga förväntningar, rannsaka, prioritera och justera.

Kom på hälsoträff!
Ta hjälp av oss hälsocoacher och kom på dina Hälsoträffar om du inte redan gjort det. Innehållet i dem beror på just ditt behov och önskemål.

En tanke
Motivation går alltid upp och ner över tid. Rutiner kan däremot byggas, så lägg fokus på rutinen, tills den blivit en naturlig del av din vardag. Vänta inte på motivationen.

Copyright © 2022 Eatit AB. All Rights Reserved.
Vid frågor kontakta halsoguiden@eatit.io