top of page
  • Skribentens bildEatit

BLODVÄRDE: HDL

Uppdaterat: 20 aug. 2020

HDL är en av fyra så kallade lipoproteiner, blodfetter, som har som uppgift att transportera fettet vi får i oss från maten i kroppen. Fett är inte vattenlösligt och behöver därför hjälp att transporteras runt i blodet av dessa blodfetter.


VARFÖR KALLAS HDL FÖR DET GODA KOLESTEROLET?

HDL tar hand om överblivet kolesterol från cellerna och transporterar det tillbaka till levern. I levern omvandlas det till gallsyror som sedan töms ut i tarmen via gallan. HDL hjälper alltså till att rensa bort fettinlagringar från kärlen vilket skyddar oss mot hjärt-kärlsjukdomar. Det är därför som HDL-kolesterolet kallas för det ”goda” kolesterolet.VAD INNEBÄR ETT LÅGT HDL-VÄRDE?

Låga värden kan innebära en större risk för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar och kan bero på olika inflammatoriska processer. Är detta ditt fall så rekommenderas du att ta kontakt med din läkare för vidare utredning. Särskilt viktigt är detta om du haft hjärtinfarkt, kärlkramp, diabetes eller stark ärftlighet för hjärt- och kärlsjukdom.HUR KAN JAG HÖJA MITT HDL-KOLESTEROL?

Omättade fetter, som finns i fet fisk, nötter, vegetabiliska oljor och avokado, höjer HDL-kolesterolet i blodet. Men detta är inte allt! Omättade fetter sänker även det onda kolesterolet, det vill säga LDL-kolesterolet.


Samtidigt som det är viktigt att ha höga halter av det goda kolesterolet är det minst lika viktigt att ha låga nivåer av det onda kolesterolet. Balansen mellan dessa är alltså det man ska sträva efter. Därför ska man även hålla sig fysiskt aktiv ett par gånger i veckan då det både höjer på HDL-kolesterolet och minskar på LDL-kolesterolet.

282 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

ALAT (Alaninaminotransferas) är ett enzym som finns i hjärtat och skelettmuskulaturen men framför allt i levern. Vid skador på levern får man en ökad halt av ALAT i blodet varför det används som en ma

Kolesterol behövs för att bygga upp våra celler samt för att producera våra könshormoner och D-vitamin. Kolesterol är inte bara något vi får i oss genom vår föda utan även något som kroppen producerar

Kvoten mellan Apolipoprotein B och Apolipoprotein A1 (ApoB/ApoA1-kvot) ger en bedömning av vilken risk man har för hjärt- och kärlsjukdom då kvoten speglar balansen mellan det ”onda” och det ”goda” ko

bottom of page