top of page
  • Skribentens bildEatit

BLODVÄRDE: LDL

Uppdaterat: 20 aug. 2020

LDL är en av fyra så kallade lipoproteiner, blodfetter, som har som uppgift att transportera fettet vi får i oss från maten i kroppen. Fett är inte vattenlösligt och behöver därför hjälp att transporteras runt i blodet av dessa blodfetter.


VARFÖR KALLAS LDL FÖR DET ONDA KOLESTEROLET?

Större delen av kolesterolet i blodet transporteras av LDL-lipoproteinet. En viss halt av LDL i blodet är därför helt normalt. Om det däremot finns mycket LDL-kolesterol i blodet kan kolesterolet tas upp av en sorts renhållningsceller, så kallade makrofager, i blodkärlens väggar. En ansamling av dessa fettfyllda makrografer anses vara en viktig orsak till att blodkärlen blir åderförfettade. Detta är anledningen till att LDL-kolesterolet kallas för det ”onda” kolesterolet.


VAD INNEBÄR ETT HÖGT LDL-VÄRDE?


Höga nivåer av LDL-kolesterol i blodet ökar risken för åderförfettning vilket i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar. När man talar om ett för högt kolesterolvärde så är det LDL-kolesterolet man syftar på och man bör därför se upp.


HUR KAN JAG MINSKA PÅ MITT LDL-KOLESTEROL?

Har du höga nivåer av LDL-kolesterol i blodet eller vill du helt enkelt förhindra detta bör du minska på ditt intag av mättat fett då det ökar nivån av LDL-kolesterol i kroppen. Detta innebär att du måste begränsa ditt intag av fett kött och charkprodukter, liksom av feta mejeriprodukter och snacks som choklad och godis, och istället äta mer av de livsmedel som innehåller mer omättat fett som till exempel fet fisk, nötter och avokado.

327 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

ALAT (Alaninaminotransferas) är ett enzym som finns i hjärtat och skelettmuskulaturen men framför allt i levern. Vid skador på levern får man en ökad halt av ALAT i blodet varför det används som en ma

Kolesterol behövs för att bygga upp våra celler samt för att producera våra könshormoner och D-vitamin. Kolesterol är inte bara något vi får i oss genom vår föda utan även något som kroppen producerar

Kvoten mellan Apolipoprotein B och Apolipoprotein A1 (ApoB/ApoA1-kvot) ger en bedömning av vilken risk man har för hjärt- och kärlsjukdom då kvoten speglar balansen mellan det ”onda” och det ”goda” ko

bottom of page