top of page
  • Eatit

Dietister kan hjälpa dig med PCOS

Polycystiskt ovariesyndrom, PCOS, är en hormonell störning som är vanlig hos kvinnor i fertil ålder. Hormonrubbningen innebär en ökad halt av fritt testosteron samt minskad insulinkänslighet. Tillståndet har en ärftlig komponent men är också beroende av livsstilsfaktorer som påverkar kroppsvikten. Behandling finns att få för att mildre elelr helt ta bort symptomen. En av de vanligaste är behandling genom dietist online för att få hjälp med viktnedgång.


Viktuppgång och PCOS


Ett av symptomen för PCOS är att du har lätt för att gå upp i vikt.


Ungefär hälften av alla med PCOS får problem att hålla vikten och kan med tiden bli kraftigt överviktiga. Troligtvis beror viktökningen på att man är känslig för effekten av testosteron. Testosteron kan göra att man blir hungrig, vilket ökar risken för att gå upp i vikt.


På lång sikt har PCOS-patienter en ökad risk för typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom.


Övervikt och fetma är vanligt hos PCOS-patienter men förekommer även vid normal och låg vikt.Viktnedgång och PCOS


Vid övervikt rekommenderas viktnedgång, eftersom viktminskning leder till förbättrad hormonbalans och menstruationsfunktion, minskad behåring samt ökad chans till graviditet då ägglossning spontant kan återkomma. En dietist kan hjälpa dig att se över din kost och stötta dig i din viktnedgång.


PCOS och dietistvård


Det kan vara klokt att ta hjälp av en dietist om du vill gå ner i vikt. Det är inte meningen att du ska ”banta” utan en dietist kan hjälpa dig med att se över din kost för att se hur du kan äta mat som håller dig mätt längre, att du får i dig den näring du ska ha och en kost som fungerar för hur du lever ditt liv.Vilken typ av dietist ska jag söka om jag har PCOS?


Vid PCOS lindras ofta symptomen vid viktnedgång. Dietister är vana vid att arbeta med många olika typer av patienter, men välj gärna en dietist som är duktig på att stötta personer till livsstilsförändringar och/eller viktnedgång.


Det finns ingen lösning för viktnedgång som fungerar för alla, vi är alla olika. Viktnedgång bagatelliseras ofta som något som är enkelt att genomföra. I teorin är det mycket enkelt, det handlar om att ha en negativ energibalans över tid, även kallat kaloriunderskott. Men hur detta ska fungera i praktiken – över tid - blir mer komplicerat. Eftersom kroppens regleringssystem eftersträvar viktstabilitet är det enklare att hålla vikten än att gå ner i vikt. Alla olika individer tycks ha regleringsmekanismer som fungerar olika väl. Därför är det viktigt att hitta en dietist som kan stötta dig och hjälpa dig att hitta vad som fungerar för just din kropp.


Kan jag få behandling online om jag har PCOS?


En glädjande nyhet är att du kan få vård digitalt om du har PCOS. För PCOS behöver dietisten inte vara i samma rum som dig eller göra en fysisk undersökning, utan det räcker om ni träffas digitalt via video, chatt eller telefon.


Andra fördelar med en dietist online är att du kan få kontakt med en dietist som är duktig på att stötta personer i livsstilsförändringar på distans. Du kan alltså få hjälp av en dietist digitalt oavsett var du bor.


Du kan läsa mer om PCOS här.

1 335 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page