top of page
  • Eatit

Ny studie på bukfetma: farligare för kvinnor än män

Uppdaterat: 4 juni 2021

En ny studie har släppts från Uppsala universitet och publicerades i Nature i september. Studien har haft över 325 000 deltagare och den visar att bukfetma är en stor bidragande orsak till diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Studien visar också att bukfetma är en större riskfaktor för kvinnor än män.


Bukfett är det farligaste fettet

Det är sedan tidigare känt att fettet som lagras runt organen i bukhålan och runt tarmarna (visceralt fett) är associerad med en ökad risk för diabetes och hjärt-kärlsjukdom.


Forskarna fann också att risken för sjukdom verkar öka snabbast hos personer med små eller måttliga mängder bukfetma, men att den inte alls ökar på samma sätt om en person med stora mängder fett i buken lägger på sig ytterligare.


Du kan se smal ut men ändå ha en skadlig mängd fett

Det finns individuella skillnader i hur fettet fördelas över kroppen och en person som till synes inte är särskilt överviktig kan ha en skadlig mängd visceralt fett.


– Att lägga på sig ett extra kilo visceralt fett kan ge en över sju gånger ökad risk för typ-2 diabetes hos kvinnor medan samma fettökning bara drygt fördubblar risken hos män, säger Åsa Johansson.


Läs en artikel på om studien på forskning.se här.


Foto: Total Shape
64 visningar0 kommentarer
bottom of page