top of page
  • Eatit

Vad kan man göra åt sina långtidssymtom på covid-19?

Är du en av dem som drabbats av långtidssymptom på covid-19? Tyvärr är du inte ensam. Det kommer allt fler rapporter om personer som insjuknat i covid-19 och sedan får symptom som håller i sig över tid. Förhoppningsvis kommer kunskapen om covid-19 och dess långsiktiga effekter öka med tiden, tills dess får vi använda den kunskap vi har tillgänglig idag.

Vanliga långtidssymptom på covid-19


Det finns ännu få studier och lite kunskap om långtidssymptomen på covid-19. Det många patienter rapporterar om är:


  • Extrem orkeslöshet

  • Halsont som kommer och går

  • Svår huvudvärk, yrsel

  • Andningssvårigheter trots att syresättningen är bra

  • Tryck över bröstet, ont i lungorna

  • Förhöjd temperatur som dagligen övergår i feber – många veckor i sträck


Vad kan du göra åt långtidssymptom?

Ännu finns det inga riktlinjer på hur dessa långtidssymptom ska behandlas. Förmodligen kommer olika åtgärder behövas sättas in beroende på vilket symptom man har och hur allvarligt det är. Det alla kan göra är att, utifrån sin egen förmåga och nuvarande hälsa, hjälpa kroppen på vägen.


Vi vet att kosten har stor betydelse på en persons hälsa. En god hälsa minskar risken för att insjukna i sjukdomar och förbättrar tillfrisknandet och rehabiliteringen. Om du är en av dem som drabbats av långtidssymptom av covid-19 finns det därför många anledningar att se över din kost och se hur du kan justera den för att stärka din kropp ytterligare och ge den bra förutsättningar att läka.

Hur kan dietister hjälpa personer som haft covid-19?


Dietister är utbildade i nutrition och beteendeförändring, alltså både i vad goda vanor är och hur man skapar dem. Om du vill få hjälp med att förbättra dina matvanor, ansök gärna till Eatit och boka tid hos en av våra dietister. Du kommer igång genom att fylla i detta fourmlär.

216 visningar0 kommentarer
bottom of page