top of page
  • Eatit

Dietistens tips till ett nyttigare julbord

Se till att blanda upp de tunga och kaloririka rätterna på julbordet med lite annat. Kanske också ett sätt att dra ner på köttet och äta lite mer vegetariskt i jul? Här kommer ett tips på ett av våra nya måsten på julbordet - Apelsinsallad med fänkål.

Ingredienser

några saftiga apelsiner 1 fänkål ev 1 liten rödlök ev rädisor ev svarta oliver ev färsk mynta svartpeppar flingsalt olivolja


Gör så här:

1. Skär bort stjälkarna, spara fänkålsdillen och ta bort ev fula yttre delar på fänkålen. Dela den mitt itu på längden och sedan en gång till så att du får kvartar. Skär bort så mycket du kan av den hårda roten längst in. Skär fänkålen i tunna skivor på längden, gärna på en mandolin. Lägg gärna de tunna skivorna i riktigt kallt vatten så krispar de till sig.


2. Om du vill ha rödlök, skala och skiva den tunt. Om du har rädisor, skiva också dem tunt.


3. Skär skalet och det vita av apelsinerna. Skär sedan tunna skivor. Plocka bort kärnorna. Ta vara på juicen. Fördela fänkål på tallrikar. Fördela sedan apelsinskivorna, ev rödlök, ev rädisor och ev oliver. Riv myntablad över om du vill. Häll över den sparade apelsinjuicen. Dra några varv med svartpepparkvarnen och smula över flingsalt. Ringla över rikligt med olivolja och dekorera med fänkålsdillen.

25 visningar0 kommentarer
bottom of page