top of page
  • Eatit

Fyll på med D-vitamin inför årets mörkaste dag

Vi närmar oss årets mörkaste dag. En konsekvens av att vi bor i ett land som många månader om året är väldigt mörka är att många får låga nivåer av D-vitamin. Ett sätt att hjälpa kroppen på vägen är att äta livsmedel som innehåller mycket D-vitamin. Till dessa hör:


  • Fet fisk som lax, makrill, sardiner och tonfisk 

  • Skaldjur

  • Äggulor

  • Svamp

Det finns även många produkter som är berikade med D-vitamin. Till dessa hör mjölk (både ko-mjölk och ex havremjölk), youghurt samt matfett.


För att inspirera dig till lite mer D-vitaminberikad kost länkar vi till några av våra favoritrecept nedan.


- Fiskgryta med saffran och aioli

- Stekt makrill med gräddkokt spenat

- Bakad potatis med krämig tonfiskröra

- Gratinerade sardiner med parmesan och persilja

- Bovete-otto med champinjoner och spenat



Idag rekommenderar Livsmedelsverket kosttillskott med D-vitamin till följande grupper:

  • Alla barn under två år

  • Barn över två år med mörk hudfärg, barn som inte vistas utomhus, barn som inte får berikade produkter och barn som inte äter fisk

  • Gravida som inte äter D-vitaminberikade livsmedel eller som bär heltäckande klädsel rekommenderas tillskott efter samtal med barnmorska

  • Äldre personer som tillbringar lite tid utomhus

62 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page