top of page
  • Eatit

Hur kan du påverka triglycerider med livsstilsförändringar?


Eftersom höga triglycerider ingår i metabola syndromet och förekommer ofta tillsammans med obesitas (framför allt bukfetma) och insulinresistens, så har viktnedgång vid övervikt/bukfetma god effekt på sänkning av dessa blodfetter.


Det finns även stark vetenskapligt stöd att minskat sockerintag respektive alkoholintag är effektivt för att sänka triglycerider i blodet. Vid höga halter av triglycerider i blodet bör alkoholintag undvikas helt.


Man kan även uppnå gynnsamma effekter på triglyceriderna genom att minska det totala kolhydratintaget och öka fysisk aktivitet, men effekten är inte lika starkt som för viktnedgång och minskat socker- och alkoholintag.


Omega-3 fettsyror från fisk eller fiskolja sänker triglycerider specifikt utan större påverkan på andra blodfetter, men ganska höga intag på ca 2-3 g/dag krävs. 1 portion lax (125g) innehåller ca 2 g Omega-3 fetter, medan en burk makrill i tomatsås (125g) ca 3 g. Det finns studier som visar att tillägg av omega-3-fettsyror kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom mer än enbart statinbehandling. Det finns många olika Omega-3-tillskott på marknaden och de är dåligt kontrollerade när det gäller effekt och innehåll.


Även utbyte av mättat fett mot omättat kan ha en effekt på triglycerider, men bevisstödet är lägre i jämförelse med ovanstående förändringar.


Läs mer om kolesterol och LDL-kolesterol här.


Läs mer om HDL-kolesterol här.
101 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page