Indisk Blomkålsgryta
4 portioner, tillagningstid ca 25 minuter

En härlig smakrik och gryta. Perfekt för dig som vill laga till något enkelt efter jobbet eller göra ett storkok till matlådor. Det är en hel del kryddor att köpa om du inte har några hemma sedan tidigare, men de går att återanvända till många rätter i det indiska eller mexikanska köket.
Ingredienser
500 g blomkålshuvud eller fryst blomkål
400 g potatis
1 stor gul lök hackad
1 msk olja
1 msk malen spiskummin
0.5 msk mald koriander
2 tsk malen kardemumma
1 tsk gurkmeja
4 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk tomatpuré
2 dl vatten
400 ml kokosmjölk
1 msk strösocker
40 g färsk ingefära
400 g kokta kikärtor på burk (bruttovikt), avsköljda
1 limerivet skal (endast det gröna)
25 g smör
Gör så här
Skär blomkålen i buketter. Skala och tärna potatisen. Fräs löken i olja i en gryta med alla torra kryddor.
Tillsätt vitlök och tomatpuré. Stek någon minut till under omrörning. Lägg ner blomkål och potatis. Häll i vatten, kokosmjölk, salt och socker.
Riv ingefäran, krama ner saften i grytan och släng resten. Låt småputtra under lock tills potatisen är mjuk, 10-15 min.
Tillsätt kikärter och limeskal. Pressa ner saften av halva limen (spar den andra till servering). Koka upp och rör ner en klick smör. Servera med nykokt ris, matvete, bulgur eller naanbröd.