Vilken mat ska du äta vid diabetes typ 2?
Uppdaterat: 17 mars 2022
Har du diabetes typ 2 och undrar över hur du ska lägga upp din kost? Här kommer information med vad du behöver veta!
Kostbehandling vid diabetes typ 2 syftar alltid till att normalisera blodsockret. En bra kosthållning och, när det behövs, viktminskning stabiliserar blodsockret och ger en bättre metabol kontroll samt minskar risken för diabeteskomplikationer. En regelbunden måltidsordning gör det också lättare att hålla ett stabilt blodsocker.
Socialstyrelsens råd om kost vid diabetes - 5 förändringar du kan göra redan nu:
Socialstyrelsen har sammanställt det vetenskapliga underlaget för kost vid diabetes. Det finns vetenskapligt stöd för att vissa livsmedelsgrupper kan vara bra vid diabetes. Nedan lyfts några av rekommendationerna i sin korthet.
Grönsaker, rotfrukter och baljväxter – satsa på mer än 250 gram per dag. Ju mer grönsaker som intas, desto bättre effekt (upp till 600 gram).
Frukt – I kombination med grönsaker har god effekt, två till tre frukter om dagen är en lagom mängd för de flesta.
Fullkornsprodukter – Leta efter nyckelhålet! Satsa på ett dagsintag om 70 gram (= 1 dl havregryn + 2,5 dl kokt fullkornspasta) om du är kvinna eller 90 gram (= 1 dl havregryn + 2,5 dl kokt fullkornspasta + 1 skiva fullkornsbröd) om du är man.
Fisk – minst två gånger per vecka.
Nötter – fem portioner (á 30 gram) per vecka.

Foto av Polina Tankilevitch från Pexels
Medelhavskost och nordiska näringsrekommendationer bästa matvanorna vid diabetes
Det är dock matvanorna som helhet, det s.k. kostmönstret, som sannolikt spelar den avgörande rollen för att förebygga ohälsa, inte enskilda livsmedel.
Kostmönster som både minskar risken för och fungerar bra för att normalisera blodsockret vid diabetes typ 2 är medelhavskost och Nordiska näringsrekommendationer. Dessa kostmönster karaktäriseras av:
En bas bestående av vegetabiliska råvaror som grönsaker, frukt, bär, baljväxter, nötter, fullkorn och vegetabiliska oljor som rapsolja och olivolja i matlagning
Medelhögt intag av fisk och skaldjur
Lågt till medelhögt intag av mejeriprodukter
Kost som istället innehåller mycket processad, friterad och fiberfattig mat med hög andel rött kött, salt, socker och fetter från djurriket samt alkohol ökar istället risken för ohälsa.

Foto av Nataliya Vaitkevich från Pexels
Viktnedgång och motion viktigast vid övervikt och obesitas
Ett minskat kaloriintag vid övervikt/obesitas och regelbunden motion är de viktigaste faktorerna för att förbättra insulinresistens och metabol kontroll hos personer med övervikt eller bukfetma, då detta medför lägre nivåer av både blodfetter, blodsocker och insulin i blodet. På så sätt kan diabetes typ 2 gå i remission (det vill säga att symtomen avtar eller försvinner). Ju kortare tid efter insjuknande i diabetes typ 2 som viktnedgången sker, desto större chans för remission.
En kost som gör det möjligt att gå ner i vikt och hålla den nya vikten kan därmed vara en bra kost vid diabetes typ 2. Här på Eatit är vi experter på att hitta just vilka livsstilsförändringar som är av störst betydelse för dig och ger dig stöd till att implementera och etablera dessa nya vanor. Välkommen att ladda ner appen och boka ditt besök till legitimerad dietist redan idag!
Sammanfattning:
Ät regelbundna måltider, tre huvudmåltider och 1-3 mellanmål per dag passar de flesta
Ät rikligt av grönsaker, frukt, bär, baljväxter, nötter och fullkornsprodukter
Ät fisk minst två gånger i veckan
Använd vegetabiliska oljor som rapsolja och olivolja i matlagningen
Motionera regelbundet
Minska kaloriintaget vid övervikt/obesitas
Begränsa intaget av mat som är processad, friterad och fiberfattig med hög andel rött kött, salt, socker och fetter från djurriket samt alkohol
Referenser
1. Socialstyrelsen.se. Kost vid diabetes. https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/vagledning/2011-11-7.pdf
2. Livsmedelsverket.se
3. 1177.se https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/diabetes/diabetes-typ-2/mat-vid-diabetes-typ-2/
4. PREDIMED-studien www.predimed.se 5. DiRECT-studien https://www.directclinicaltrial.org.uk/