Dietistens mellanmålstips
Uppdaterat: 22 aug. 2020
Ett bra mellanmål kan vara räddaren i många situationer. Mellanmålet gör att du orkar igenom hela arbetsdagen med bra energinivå, att du orkar laga middag utan att ha småätit innan eller att du tar dig till träningspasset du tänkt göra på kvällen.

KLASSISKA MELLANMÅL SOM ÄR LÄTTA ATT TA MED
Klassiska mellanmål som är enkla att ta med i väskan eller som du kan ha i kylen på jobbet eller hemma är:
En frukt
Ett kokt ägg
Keso och kvarg (exempelvis med lite bär eller rivet äpple och kanel till).
Osaltade nötter (ca 10 stycken brukar vara lagom mängd)
BRA MELLANMÅL FÖR DIG SOM GILLAR MACKOR
Det är många som älskar mackor och som har svårt för att avstå. Det behöver inte vara något problem men då bör man dock tänka på två saker: 1) Vilket bröd du äter 2) Vilket pålägg du väljer.
Välj bröd som är nyckelhålsmärkt. Ett annat bra val är knäckebröd. Om du har fett på mackan, ta ett magert alternativ istället för smör. Några exempel på hälsosamma pålägg:
Gärna fisk (ex. makrill i tomatsås, tonfisk, inlagd sill, böcklingpastej)
Kokt ägg
Mager leverpastej
Keso
Lätt färskost 15%
Hårdost 17%
Mjukost
Bönspread
Avokado
Grönsaker av olika slag (ex. paprika, gurka, ruccola)
MELLANMÅL FÖR DIG SOM HAR EN KÄNSLIG MAGE
Om du är en person som har känslig mage eller IBS så brukar någon av dessa alternativ passa många som mellanmål:
Baka en omgång fröknäcke/bars att ha med
Majskakor med lite skivat banan
En låda med morot, paprika, cocktailtomater
Chiapudding gjord på berikad växtbaserad dryck eller lättmjölk i en burk