OMÄTTAT FETT
Uppdaterat: 30 aug. 2019
VAD ÄR OMÄTTAT FETT?
Fleromättade fetter är livsnödvändiga. Kroppen kan inte själv tillverka dem utan vi måste få i oss dem via maten.
Omättat fett har många olika uppgifter i kroppen och behövs bland annat för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler. De påverkar också regleringen av blodtrycket, njurarnas funktion och vårt immunförsvar. Den fleromättade fettsyran omega-3 minskar blodets levringsförmåga och minskar på så sätt risken för blodpropp. En större andel fleromättade fetter i maten kan bidra till att minska risken för sjukdomar i hjärta och kärl.
VAD SKA JAG ÄTA OM JAG VILL FÅ I MIG MER OMÄTTAT FETT?
Källor till omättat fett är:
Vegetabiliska matfetter (t.ex. Rapsolja, olivolja, linfröolja)
Fet fisk (t.ex. Lax, strömming, sill, makrill)
Nötter och frön
Vill du få i dig mer omättat fett ska du öka intaget på: fisk/skaldjur, oljor och nötter/frön.
EXEMPEL PÅ LIVSMEDEL SOM INNEHÅLLER OMÄTTAT FETT:
Rapsolja
Olivolja
Linfröolja
Majsolja
Sojaolja
Solrosolja
Lax
Sill
Ansjovis
Makrill
Hasselnötter
Sötmandel
Jordnötter
Paranötter
Macadamianötter
Solrosfrön
Pumpakärnor
Linfrön
Sesamfrön
*Kom ihåg att äta varierat och ta hänsyn till dina övriga hälsobehov när du planerar din kost.