Parmesanrostad blomkål med gremolata
Uppdaterat: 26 sep. 2019
4 portioner, tillagningstid ca 50 minuter (men den mesta av tiden är att blomkålen ska vara i ugnen)

Ingredienser:
Rostad blomkål:
1 blomkål
olivoljacirka
2 dl finriven parmesan
salt
nymalen svartpeppar
Gremolata:
2 citroner, rivet skal och lite saft
1 vitlöksklyfta, mycket finhackad
1 knippa persilja finhackad
salt
nymalen svartpeppar
Gör så här:
Rostad blomkål: Värm ugnen till 200 grader. Ansa blomkålen och skär den i cirka två centimeter grova skivor. Det är oundvikligt att de går sönder lite i kanten, men alla bitar ska med i ugnen. Lägg blomkålen i en långpanna och ringla över generöst med olivolja. Låt den rinna ner genom blomkålen. Salta och peppra. Rosta blomkålen i cirka 30 minuter, vänd den försiktigt ett par gånger under tiden.
Gremolata: Blanda samman samtliga ingredienser och smaka av med några droppar citronsaft.
När blomkålen nästan är klar strör du över parmesanosten och rostar i cirka 10 minuter till. Ta ut blomkålen ur ugnen och strö över gremolata.