Recept för viktminskning
Uppdaterat: 26 aug. 2020
Stekt kycklingfilé med rostade rotfrukter, 4 port, 45 min
INGREDIENSER
4 kycklingfileér à 125 g
4 st stora morötter (ca 400 g)
4 st stora rödbetor (ca 400 g)
300 g palsternacka
1 gul lök
2 msk oliv- eller rapsolja
0,5 - 1 tsk torkad timjan
Salt och svartpeppar
TILLAGNING
Värm ugnen till 225 °C.
Skär rotfrukter i 2 cm tjocka kuber. Klyfta löken.
Lägg i en bunke. Tillsätt oliv- eller rapsolja, timjan, salt och svartpeppar. Blanda.
Häll ut i en ugnsform eller på en plåt med bakplåtspapper.
Rosta i ugnen i ca 25 min tills rotsakerna är mjuka och fått fin färg.
Stek kycklingen i en stekpanna, krydda med salt och peppar.
Servera den nystekta kycklingen med de rostade rotfrukterna.
Ugnsbakad torsk med tomat och bladspenat, 4 port, 40 min
INGREDIENSER
500 g torskfilé i portionsbitar
300 g körsbärstomater
1 liten purjolök
2-3 msk olivolja
0,5 tsk salt
Svartpeppar
4 msk riven parmesanost
500 g bladspenat (färsk eller fryst)
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
Salt och svartpeppar.
8 st potatisar
1/2- 1 citron
TILLAGNING
Värm ugnen till 200 °C
Skrubba och koka potatisen i lättsaltat vatten.
Lägg den tinade fisken i en ugnsform. Strö över salt och svartpeppar.
Skölj och skär purjolöken i tunna skivor Dela körsbärstomaterna.
Fördela purjolöken och tomaterna på och runt torsken. Ringla 2-3 msk olivolja över torsken och grönsakerna. Strö över lite salt
Tillaga i mitten av ugnen i ca 15-20 min eller tills fisken är färdig. Tiden beror på hur tjocka fiskbitarna är. Tag ut formen och ös fisken med skyn som bildas i formen. Tomaterna kan gärna gå sönder lite.
Strö riven parmesanost över torsken och grönsakerna.
Tina bladspenaten i mikron om den är fryst, krama ur överflödig vätska. Värm 1 msk olivolja i en stekpanna. Hacka vitlöken och fräs den på låg värme i 3-5 min. Tillsätt spenaten. Värm så det blir genomvarmt.Krydda med salt och svartpeppar.
Skär citronen i klyftor.
Servera den ugnsbakade torsken med den frästa spenaten, kokt potatis och citronklyftor.
Kycklingwok med nudlar och grönsaker, 4 port, 20 min
INGREDIENSER
500 g kycklingfilé
2 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
1 liten purjolök
1 klyfta vitkål (ca 150 g)
1 röd paprika
2 morötter
1 msk finriven färsk ingefära
2 msk kinesisk soja
ca 0,5 tsk salt
ca 2 krm chiliflakes
150 g nudlar (okokt vikt), välj gärna fullkorn!
TILLAGNING
Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet.
Skölj grönsakerna och skala morötterna och ingefäran.
Strimla vitkålen, paprikan och morötterna, skiva purjolöken.
Riv ingefäran på en liten assiett.
Strimla kycklingen.
Hetta upp 2 msk olja i en wok- eller stor stekpanna. Bryn kycklingen runt om. Tillsätt grönsakerna och woka tills kycklingen är genomstekt och grönsakerna är mjuka.
Tillsätt de kokta nudlarna, sojan, riven ingefära, salt och chiliflakes.
Rör om så allt blandas och blir genomvarmt.
Smaka av och tillsätt ev. mer salt, soja och chiliflakes. Servera!
Fläskkotlett med ugnsrostade haricots verts, matvete och tomatsallad, 4 port, 40 min Här kan olika typer av renskuret fläskkött användas. När fettranden skärs bort är fläskköttet magert. Fläskfilé, fläskytterfilé, fläskkotlett.
INGREDIENSER
500 g magert fläskkött (125 g/port)
2 dl okokt matvete (ca 140 g)
400 g frysta haricots verts
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
4 stora tomater
1 liten gul lök
1,5 msk olivolja
2 tsk vinäger
1 dl hackad persilja
Salt och peppar
TILLAGNING
Ugnsrostade haricotsverts
Värm ugnen till 225 ºC
Grovhacka vitlöken.
Häll ut haricots verts i en ugnsform.
Tillsätt 1 msk olivolja, hackad vitlök, salt och svartpeppar.
Stek i ugnen i ca 30 min. Rör om efter halva tiden
Fläskkött och matvete
Stek fläskköttet i stekpanna, krydda med salt och peppar.
Koka matvete enligt anvisning på förpackningen.
Tomatsallad
Skär tomaterna i skivor. Finhacka löken och persiljan.
Lägg tomatskivorna på ett fat. Strö över löken.
Blanda vinägern i 1,5 msk olja, salt och svartpeppar. Häll dressingen över tomaterna. Strö över den hackade persiljan.
Servera det nystekta köttet med matvetet, ugnsstekta haricotsverts och tomatsalladen.