top of page
  • Eatit

Sötningsmedel - är det farligt och får man ont i magen av det?

Varför är för mycket socker dåligt för hälsan?


Drycker med socker har negativa effekter på hälsan däribland övervikt, diabetes och karies. Anledningen är bland annat att blodsockret höjs väldigt snabbt och mättnaden per kalori är låg. Sockersötad dryck innehåller tomma kalorier vilket innebär att det inte bidrar med någon näring.


Drycker sötade med sötningsmedel är därför ett bra alternativ för den som strävar efter att både minska sitt kalori- och sockerintag. Sockerfria drycker är fördelaktigt ur viktnedgångssynpunkt. Man riskerar att hamna på ett kaloriöverskott om man både äter och dricker kalorier. Sockerfria alternativ är därför hälsosammare val.Foto James Yarema från Unsplash


Vad finns det för olika typer av sötningsmedel?


Denna text fokuserar främst på syntetiskt framställda sötningsmedel som tex. aspartam, sackarin, cyklamat, acesulfam K. Men det finns även typer av sötningsmedel kallade sockeralkoholer som tex. sorbitol och xylitol och andra ämnen som tex. stevia som utvunnits ur växter.


Kan man få ont i magen av för mycket sötningsmedel?


Sockeralkoholer gör så att vatten hålls kvar i tarmen. Högt intag av särskilt mannitol, laktitol och sorbitol kan därför orsaka diarré. Livsmedel med högt innehåll märks därför med uppgift om laxerande verkan.


Bättre vs. sämre sötningsmedel?


De syntetiska sötningsmedlerna är kalorifria och därför bättre alternativ ur hälso- och viktnedgångssynpunkt.


Varför används sötningsmedel?


Sötningsmedel gör så att man inte behöver tillsätta socker innehållande kalorier för att uppnå söt smak. Vanliga produkter som det används till är läsk och tuggummi.Foto Sam Battaglieri från Unsplash


Är sötningsmedel farligt?


EFSA (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) har bedömt alla sötningsmedel som används som helt säkra. Ofta intas de i så pass mycket mindre mängder än vanligt socker då aspartam är 100-200 gånger sötare, det innebär att ett högt intag av läsk inte är någon risk. ADI-värdet (acceptabelt dagligt intag) för aspartam är 40 milligram/kilo kroppsvikt och läsk får högst innehålla 0,6 gram/liter. Om en läsk innehåller maxgränsen för mängden aspartam, vilket den sällan gör, innebär det att för en person som väger 60 kilo så är det säkert att dricka 4 liter aspartamsötad läsk/dag.Vad är aspartam gjort av?


För en del kanske det känns onaturligt, men faktum är att aspartam är uppbyggt av två naturliga aminosyror (fenylalanin och asparginsyra), alltså byggstenar till proteiner.Johanna Folkmar, Dietiststudent. Uppsala Universitet.


Källa: Livsmedelsverket. Sötningsmedel. (2021).


740 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page