top of page
  • Skribentens bildEatit

SOCKER OCH SOCKERRIKA LIVSMEDEL

Uppdaterat: 20 aug. 2020

Socker finns i många livsmedel: en del innehåller det naturligt och en del innehåller tillsatt socker. ”Vanligt” vitt socker består av sackaros som endast bidrar med så kallade tomma kalorier, det vill säga en massa energi och ingen näring. Livsmedel med tillsatt socker (som godis, läsk och glass) innehåller just detta: tomma kalorier. Farinsocker, sirap, råsocker och honung är i stort sätt samma sak med skillnaden att honung innehåller vitaminer och mineraler men i ytterst ytterst små mängder.Hur mycket socker bör jag äta?

Små mängder socker är inte skadligt så länge du äter bra mat för övrigt. Men stora mängder tillsatt socker finns det inte utrymme för i en hälsosam kost. Produkter som läsk, godis, kakor och glass innehåller mycket kalorier och ingen näring. Särskilt drycker med socker, som exempelvis läsk, ökar risken för övervikt då dryckerna inte ger någon mättnad. Men tillsatt socker hittar man också i en del andra livsmedel som man kanske inte tänker på som fruktjuice, fruktyoghurtar och flingor. Man ska därför äta sådant med måtta.

Enligt de Nordiska Näringsrekommendationerna ska mindre än 10 procent av ens energiintag komma från tillsatt socker. För en vuxen motsvarar detta ungefär 50–75 gram tillsatt socker per dag. Äter man mer tillsatt socker än så kan det vara svårt att få plats med näringsrik mat samtidigt som man får i sig mer kalorier än vad man gör av med.

Hur kan jag minska mitt sockerintag?

Förutom att minska på söta livsmedel som läsk, godis, glass, kakor och bullar, ska man även begränsa inköpet av andra ”vanliga” livsmedel som smaksatt yoghurt, vitt bröd, sockrade flingor, etc. Ett tips är att välja nyckelhålsmärkta varianter då de innehåller mindre socker, eller att köpa naturella/osötade livsmedel. Ett annat tips är att kolla på innehållsförteckningen - om socker står längst upp innehåller produkten mycket tillsatt socker.


Vill du gå ner i vikt? Då är ett bra riktmärke att begränsa sötsaker till 100-150 gram en gång i veckan. Vill du så kan du fördela dessa på flera dagar, tänk bara på att inte överskrida denna mängden.

Att tänka på

Det kan vara värt att gå igenom ingredienslistan på dina livsmedel då tillsatt socker kan kallas för olika saker. Följande beteckningar är olika namn för tillsatt socker: sackaros, glukos, fruktos, maltos, dextros, invertsocker, honung, HFCS (high fructose corn syrup) och isoglukos.

311 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

OST

bottom of page