top of page
  • Eatit

Behöver du träffa en psykolog för din övervikt?

Uppdaterat: 12 apr. 2022

För vissa personer så kan det vara bra att både träffa både en psykolog och en dietist under sin behandling för övervikt och/eller fetma. Dietisten kan hjälpa dig att identifiera vad just du bör ändra på och stötta dig i att lägga om dina vanor. En psykolog kan hjälpa dig om du har problematik med känsloätande, hetsätande eller om det finns andra känslomässiga kopplingar till ditt ätmönster och hur du ser på dig själv.


Hur kan en psykolog hjälpa mig att gå ner i vikt?


Det finns många olika orsaker till att man har övervikt eller fetma. Det kan bero på att man överäter och i så fall är det viktigt att identifiera orsakerna till att man gör det. Är det att man har svårt att känna mättnad, har ett starkt sockersug eller att man hanterar stress, negativa tankar och känslor och en dålig självbild med mat?


En psykolog kan hjälpa dig som har problem med känsloätande, hetsätande eller om det finns andra känslomässiga kopplingar till ditt ätmönster och hur du ser på dig själv.


Om man är väldigt stressad eller är deprimerad har man ofta inte tillräckligt med energi för att genomföra de förändringar i matvanorna som behöver göras för att gå ner i vikt. Då är det klokt att först fokusera på att må bättre innan man påbörjar viktminskningsprogrammet.


Kan jag träffa en dietist och psykolog samtidigt?


Ibland kan man ha kontakt med en dietist och psykolog parallellt, i andra fall rekommenderar vi en behandling hos psykolog först för att sedan övergå till en behandling med dietist.


För att göra det enklare att hitta psykologer som har erfarenhet av personer som kommer till dem på grund av maten har vi listat några nedan. För de digitala psykologtjänsterna kostar det 100kr/besök.


Psykologtjänster för dig som vill få hjälp med ditt ätande


Det finns flera digitala tjänster med psykologer exempelvis Mindler, KRY, DinPsykolog och Ahum.

Via Mindler och Kry har du videomöten, via Ahum är det chattmöten.


Nedan har vi listat några av de psykologer på Mindler som har jobbat med ätbeteende samt länkar till dem. Om du laddar ner Mindlers App kan du leta efter dem när du ska boka ditt besök:


  • Maria Jenny Kristina Lexner Linde

  • Richard Gabriel Steinhoff

  • Ida Miranda Persson

  • Miriam Esquivel Blanco

  • Birgitta Wilander

  • Louice Svedin


Om du upplever att läget är akut eller om du har tankar på att ta ditt liv bör du uppsöka en psykiatrisk akutmottagning alternativt kontakta 112.

450 visningar0 kommentarer
bottom of page