top of page

Viktnedgång


Jag blir besviken på mig själv för att jag inte lyckas gå ner i vikt, hur ska jag tänka?

Det är lätt att känna att det är ens eget fel att man inte har lyckats gå ner i vikt, och det är lätt att känna sig besviken på sig själv för att man inte har lyckats. Viktnedgång bagatelliseras ofta som något som är enkelt att genomföra. I teorin är det mycket enkelt, det handlar om att ha en negativ energibalans över tid, även kallat kaloriunderskott. Men hur detta ska fungera i praktiken – över tid - blir mer komplicerat. Det kan kännas lockande med en ”quick fix” och att haka på vissa dieter som gör att ätandet blir mycket restriktivt och viktnedgången blir snabb. När man sedan efter ett par veckor har tröttnat på att äta exempelvis bara äpplen på äppeldieten så kommer de allra flesta att börja äta som vanligt igen. Då är det inget konstigt att man går upp i vikt igen eftersom det antagligen var just de matvanorna som ledde till att man gick upp i vikt från första början. Dessutom har kroppen ett regleringssystem som eftersträvar viktstabilitet. Regleringssystemet reagerar starkt på viktnedgång och sätter igång flera system i kroppen för att man ska gå upp till ursprungsvikten igen. Systemet är tyvärr inte lika känsligt för att gå upp i vikt vilket förklarar varför det kan kännas mycket lättare att gå upp i vikt än gå ner. När regleringssystemet aktiveras kan du till exempel omedvetet börja äta lite mer än vad du gjorde tidigare, vilket kan leda till att du går upp vikten du tappade.

Varför har alla andra bättre självdisciplin än vad jag har?

Du kanske tänker att du har sämre självdisciplin än vad andra har, för att du inte lyckas gå ner i vikt. Det är viktigt att komma ihåg att det är mer komplicerat än så. Vi är alla unika individer och det gynnar oss sällan att jämföra oss med andra. Vad du har för energibehov för att vara viktstabil är individuellt och det behöver inte vara så att andra har bättre självdisciplin. Eftersom kroppens regleringssystem eftersträvar viktstabilitet är det enklare att hålla vikten än att gå ner i vikt. Alla olika individer tycks ha regleringsmekanismer som fungerar olika väl. Efter en period av viktnedgång så behöver man alltså aktivt stå emot kroppens drivkraft att återgå till den ursprungliga vikten. Det verkar dock som att kroppen har en viss förmåga att anpassa sig till en ny vikt om man lyckas hålla den nya vikten en viss tid.

Vad ska jag göra om jag inte lyckas gå ner i vikt?

Ibland är inte det bästa att fokusera på just vikten. Ibland kan det vara bättre att lägga fokus på de förändringar du har lyckats genomföra. Livsstilsförändringar som inte fokuserar på vikten kan vara något som kanske bör inkluderas som mål redan från början. Genom att lyckas genomföra dessa och uppfylla målen kommer du bli stolt i stället för besviken. Även om du inte går ner i vikt så finns det stora hälsofördelar med att börja med bättre mat- och motionsvanor. En övervikt är bara en av flera riskfaktorer för ohälsa. Det är alltid meningsfullt att äta bra och röra på sig oavsett vilken siffra vågen visar. Exempel på sådana mål skulle kunna vara att cykla till jobbet tre gånger i veckan i stället för att ta bilen, förutsatt att det är ett rimligt avstånd, äta 500 g frukt och grönsaker om dagen, eller att göra någon form av fysisk aktivitet varje dag. Det är klokt att ha flera delmål på vägen mot det långsiktiga målet. Då behöver man inte bli besviken att man inte lyckas uppnå det långsiktiga målet första veckan. Börja med den förändring som känns enklast att genomföra för just dig. Fokusera på det som fungerar och det som går bra, var snäll mot dig själv och våga ge dig själv beröm! Vill du ha hjälp på vägen? Kontakta oss på EatIt för att träffa en dietist online för att få stöttning och råd som passar just dig!



Är viktnedgång för alla?

Tyvärr finns det ett samhällsideal som inte alltid förespråkar hälsa. En del vill gå ner i vikt trots att de har ett normalt BMI. Fråga dig varför du vill gå ner i vikt. Är det för att bli mer hälsosam? Eller är det av andra anledningar? Om du har ett normalt BMI är det inte hälsosamt att fokusera på viktnedgång. I så fall skulle det vara bättre att hålla samma vikt men att ha som målsättning att få bättre matvanor, att börja träna och uppnå progression med träningen, vilket kan resultera i en förändrad kroppssammansättning. Genom att göra vissa förändringar kan du få mer ork, bygga lite muskler, få lite bättre kondition, kanske få lite lägre fettprocent. Detta skulle för många vara mer hälsosamt än att enbart fokusera på viktnedgång. Det bör dock nämnas att även om övervikt och fetma är ett vanligt problem i samhället så finns det även en problematik åt andra hållet med de som blir för fokuserade på att äta perfekt, träna optimalt, och väga maten och sig själva ofta. Så det innebär såklart inte hälsa för alla att fokusera på att få lägre fettprocent. En återkommande slutsats som verkar gälla mycket i livet är att det handlar om balans. Glöm inte bort att tänka fina tankar om dig själv, du är värdefull!



Fredrik Bergström


899 visningar0 kommentarer
bottom of page