top of page
Eatit_logga.png
NY AdobeStock_443586360.jpeg

Vecka 1

Bli en smart snålis

Hälsobranschen är expert på att skapa behov, som gärna ska kosta. Dyra träningsformer, superfoods och tillskott. Men, är man lite fiffig så behöver god hälsa inte kosta någonting extra. Den här guiden är tänkt som en inspiration för dig längs den vägen.

 

Det här är vecka ett, och vi ska identifiera smarta val. Nu kör vi, länge leve snåljåpen!

10 min

Tar det extra tid?

5 smarta val
Färskt VS fryst

Tex ärter, gröna bönor och blomkål som du hittar i frysdisken, är ett riktigt smart val. Köp färsk frukt och grönt när det finns till bra pris och komplettera med fryst.

 

Maskin VS kropp
Byter du ut hästkrafter mot egna krafter så växer både plånbok och muskler. Hur många gånger per vecka kan du byta bilen mot cykeln?

 

Juice VS vatten

Släpar du hem mycket dryck från butiken? Lämna den och drick istället vatten istället smaksatt med citron, apelsin eller gurka. Det är bra för plånbok, viktkontroll och hälsa.

 

Skärm VS sömn

Ta en skärmfri vecka. Lägg bort mobilen och skippa TV eller streaming. Se vad som händer. Märker du någon skillnad på sömnen? Orken?
 

Konserver VS torkat

Linser och bönor är riktig hälsoföda. Använd dem i grytor, sallader och röror. Torkade är billigare än konserver. Koka en större mängd och frys in en del.

 

Fräscht VS skrumpet

Färska fräscha grönsaker är såklart najs. Men! Släng inte moroten bara för att den blivit mjuk, eller paprikan för att den ser skrumpen ut. Hacka ner och använd i grytor eller soppor.

NY Vecka1 blue field (1).jpeg

100% hälsosamt och gratis

Sömn: Är avgörande för hur du mår fysiskt och mentalt. Testa att byta skärm mot bok. Släck alltid så att du har minst 8 timmar på dig att sova.
Tandvård: Visste du att munhälsan har jättestor inverkar på immunförsvaret? Så är det. Borsta, borsta! Och bli vän med tandtråden.
Frisk luft: Luften är fri! Andas in den utomhus. Allemansrätten gör dessutom att du samtidigt kan plocka bär till kvällsgröten.

Havet: Forskning visar att vi mår bättre och blir lyckligare av att bo nära vatten, så ta vara på det. Kanske en strandnära promenad eller ett vinterbad kan vara något?
Odla: Förutom att du får billig hälsosam mat, så är du i kontakt med jorden vars mikroorganismer gör under för immunförsvaret. Trädgård eller balkong spelar mindre roll.
Bastubad: Har du ingen bastu hemma så passa på när du är på simhallen eller gymmet. Bastubad är bra för hjärta och kärl, ger en kick för muskler och humör samt ger stress- och smärtlindring.

Din eminenta snålguide Cecilia

Det är Ömsen Hälsas hälsocoach Cecilia Bergroth som guidar dig genom de här fyra veckorna. Cecilia är förutom coach även sjukskötare, med ett stort engagemang för hälsa och välmående. Hon har fötterna på jorden och vet att man kan må bra utan att krångla till det.

v1 puff1 Cecilia.jpg

Hardcore snåltips: mumsa ekologiskt bananskal

Bananskalet innehåller höga halter av vitamin B6 och B12, såväl som magnesium, kalium, fibrer, protein och antioxidanter. Det innehåller dessutom stora mängder tryptofan som främjar produktionen av “lyckohormonet” serotonin. Googla och låt dig inspireras: smoothie, pulled bananskal eller kanske en banankaka till festen? 

v1 puff2 AdobeStock_434268977.jpg

En tanke

Att ge mår vi bra av! Att ge och dela med dig av det du kan, är alltså en bra idé. Det ger glädje både för dig och för mottagaren. Vi vill vara smartsnåla, inte dumsnåla helt enkelt. 

v1 puff 3 AdobeStock_381127689.jpg

Copyright © 2023 Eatit AB. All Rights Reserved.

Vid frågor kontakta halsoguiden@eatit.io

bottom of page