top of page
Eatit_logga.png
Picture 1.jpg

Vecka 3

Billiga portioner

Den här veckan kommer tips på hur du kan minska matkostnaderna men fortfarande äta bra mat. För äta bör vi, trots att matpriserna stiger och tiden ibland är knapp.

 

Det går att spara både tid och pengar utan att behöva leva på nudlar. Några av de enklaste tipsen är:

0 min

Tar det extra tid?

Var fiffig i butiken

Ät enligt säsong – priserna varierar beroende på tillgången av produkter.

Anamma annonsblad – Ett tips när du skall handla är att du i förväg, utgående från annonsblad eller veckans meny, planera vad du skall handla.  Kanske kycklingen är superbillig en vecka, varför inte köpa hem några förpackningar då och lägg i frysen?

Handla rött – Handla när röda rea-lapparna är som flest – är det tidigt på morgonen eller senare på kvällen? Då varorna är märkta med röda lappar och nedsatt pris är det oftast för att bäst före går ut samma dag, passa på att köpa de varorna och tillaga något smarrigt eller frys in.

Mätt mage – Gå inte och handla hungrig och utan en plan, det resulterar sannolikt i att det ryker någon extra euro på varor du egentligen inte behöver. Lika viktigt som planeringen är, är flexibiliteten. Kommer du över varor till dunderpris, köp dem (frys in vid behov).

Helglyxa – Gör skillnad på helg och vardag som man gjorde förr. Söndagsbiffen känns extra lyxig om du äter den bara på söndagar, istället för flera dagar i veckan.

 

Var fiffig vid spisen
Samkör – När du kommer hem kan du tänka på att optimera tillagningen av de varor du handlat även fast du inte kommer äta upp allt idag, koka den där sista slatten som finns kvar i förpackningen och ta med lunchlåda eller spara det till middagen dagen efter, istället för att ställa in det i kylskåpet och låta det bli gammalt där.

Gör storkok – matsvinnet minskar och du behöver inte köpa en uppsjö med ingredienser varje dag.

Räddningsrecept – Lär dig proportionerna i olika recept som man kan slänga ”vad som helst” i. Exempelvis plättar, gröt, soppor, grytor, bröd, tortillas. Använd allt som annars hinner bli gammalt.

Dunderbilligt – Ät riktigt billigt någon dag omelett eller havregrynsgröt kan vara en tillräcklig middag och det kanske gör att du kan unna dig en finare biff på helgen istället?

v3 blue field AdobeStock_115742191.jpeg

Bäst före = Bra även efter

 

Vi är i regel onödigt nojiga över hållbarheten på matvaror. Lär dig skillnaden mellan sista förbrukningsdag och bäst före datum:

 

”Bäst före”

Handlar inte om hur länge ett livsmedel är säkert, utan till vilket datum livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet. Det som händer efter bäst före-datum är alltså att kvaliteten så småningom blir sämre men maten kan fortfarande vara alldeles bra.
 

Var smart: Lukta och smaka! Oöppnade förpackningar håller ofta långt efter bäst före. Är du ovan och vill känna dig trygg, hetta upp råvaran (koka t.ex. gröt på mjölken som gick ut förra veckan).

 

”Sista förbrukningsdag”

Handlar om hur länge ett livsmedel är säkert att äta. Märkningen ska användas för livsmedel som lätt förstörs av mikroorganismer och livsmedlet kan bli hälsoskadligt.

 

Var smart: Tillaga råvaran sista förbrukningsdagen, så håller den igen att spara någon dag. Att frysa in är förstås också en lösning.

Recepttips: Röda soppan

Portioner Under Tian erbjuder många tips på billiga rätter. Annars är också Röda soppan en favorit, som du hittar här.

v3 puff1 röd soppa emmes bild redigerad.jpg

Recepttips: bröd

Baka ditt eget bröd för en billig peng!

HAVREFRALLOR - Lindas Bakskola & Matskola

v3 puff 2 AdobeStock_197745044 beskuren.jpg

Hardcore spartips: burkning
Ha en smootieburk och en omelettburk i kylen lägg dit rester och snuttar som kan återanvändas. Lägg sedan bara till mjölk eller ägg så har du nya måltider gjorda från det som annars hade hamnat i komposten.

v3 puff 3 AdobeStock_312092340 beskuren.jpg

En tanke
Vill du någon gång lyxa till det med restaurangmat på ett billigt sätt?

Ladda ner appen Resq Club:  Mariehamn (resq-club.com)

v3 puff 4 AdobeStock_512517324 beskuren.jpg

Copyright © 2023 Eatit AB. All Rights Reserved.

Vid frågor kontakta halsoguiden@eatit.io

bottom of page